Incasso bureau voor ZZP’ers en MKB’ers

Een incasso bureau kan een persoon of een instantie zijn die de betaling van een factuur gaat innen. Dit soort bedrijven werken voor zowel kleine als grote bedrijven. Ook kan een incasso bureau de schulden van zowel particulieren als zakelijke bedrijven innen. Wist je dat sommige bedrijven de achterstallige schulden die een bedrijf uit heeft staan kopen? Ze kopen dan in een keer het schuldenpakket af waardoor zo’n bedrijf een deel van de te innen schulden direct ontvangt. Daarna zal een incasso bureau zelf proberen alle openstaande facturen te innen. Wanneer jij met een incasso bureau te maken krijgt kan het dus zijn dat dit bedrijf niet langer voor de schuldeiser werkt, maar voor zichzelf jouw schuld wil innen. 

Als ondernemer met een incasso bureau werken

Wanneer je met een incassobureau werkt, is het belangrijk om het bureau goed te kennen voordat je een eerste werkovereenkomst aangaat. Dit geeft jou een basis van kennis over hoe het bureau zaken doet. Denk aan de specialisatie van het bedrijf:

  • Wat voor soort schulden kunnen ze innen; 
  • Werken ze met name met particulieren of bedrijven;
  • Hoe gaan ze om met betaalregelingen;
  • Werken ze volgens ethische methodes.

Deze relatie die je op deze manier opbouwt met het incasso bureau biedt jouw bedrijf ook de mogelijkheid om een ​​idee te krijgen van hoeveel geld ze elke maand kunnen incasseren en welke diensten ze kunnen bieden om het proces sneller en efficiënter te maken. Misschien dat je jouw hele debiteurenbeheer wel wilt overdragen.

Welk bureau kies je?

Welk incasso bureau je kiest hangt af van jouw wensen. Omdat er veel verschillende aanbiedingen van incassobureaus zijn, is het het beste om wat onderzoek te doen voordat je er een kiest. Je doet dit niet alleen op prijs, maar zeker ook op kwaliteit van de dienstverlening. Een goed incasso bureau zal zichzelf terugverdienen door de te innen facturen en door sterke betaalregelingen te treffen. Zoek een bureau dat ervaring heeft in jouw branche en een goede reputatie heeft voor het snel afwikkelen van schulden. Sommige bureaus zijn gespecialiseerd in het werken met bepaalde soorten schulden, zoals abonnementen of zeer hoge bedragen. Zoek een bureau dat bij jou past.

Je moet een incasso bureau vertrouwen

Een belangrijk aspect van een goede relatie met het incassobureau is vertrouwen. Je moet een relatie aangaan waarbij, wanneer het incassobureau aangeeft dat de schuld niet te innen is maar een betalingsregeling beter is, je dit advies kunt overnemen. Dit stelt het incasso bureau namelijk in staat om te doen waar hij goed in is, namelijk geld incasseren. Jij wilt niet de reden zijn waarom jouw incasso bureau uiteindelijk geen goede betaalregelingen kan treffen of waardoor zaken stagneren. Vertrouwen is daar de sleutel in. 

Je gaat altijd door naar een volgende stap

Zodra een factuur verstuurd is, dient deze betaald te worden of aangevochten. Wanneer de factuur de betaaltermijn overschrijdt, gaat er een herinnering uit. Daarna een tweede herinnering en dan een aanmaning. Vervolgens draag je de factuur over aan het incasso bureau. Dit bureau kan een beslissing maken om door te gaan met het innen van achterstallige betalingen of kiezen om een betaalregeling te treffen. Ook kan een incassobureau jou helpen bij het juridisch aanvechten om alsnog jouw betaling te krijgen. Kortom, debiteurenbeheer is altijd de volgende stap zetten.