Een laadpaal thuis of liever openbaar laden?

Eigenaren van elektrische wagens kunnen hun accu opladen aan een openbare laadpaal, maar het is ook mogelijk om een eigen laadpaal te kopen. Maak een weloverwogen keuze door na te gaan wat er komt kijken bij beide opties. Ga door met lezen als je wilt weten in hoeverre je moet kiezen voor thuisladen of voor openbaar laden.

Een laadpaal thuis is goedkoper

Het opladen van de accu van een elektrische auto aan laadpalen die thuis geplaatst worden is vele malen goedkoper dan als je kiest voor openbaar laden. Kies je voor openbaar laden, dan kan je uitgaan van een meerprijs van gemiddeld € 0,20 tot € 0,30 per kW dan als je thuis laadt. Heb je een auto met een laadvermogen van 60 kW, dan kan je per laadsessie rond de € 15 besparen. Hier komt nog bij dat je in bepaalde gemeenten kunt profiteren van subsidie als je een laadpaal thuis laat plaatsen, waardoor de aanschafkosten enorm verlaagd worden en de aanschaf dus aantrekkelijker wordt. 

Thuis laden is sneller en veiliger

Een laadpaal thuis beschikt over een hoger laadvermogen van de laadpalen die openbaar zijn gesteld, waardoor de accu van je elektrische wagen vele malen sneller geladen kan worden als je dit thuis doet dan als je naar een openbaar laadpunt gaat om je accu op te laden. Door thuis te laden kan je je accu dus sneller laden, maar thuis laden is daarnaast ook nog eens veiliger dankzij de aardlekautomaten in zowel de laadpaal als de meterkast. 

Lange rijen bij openbare laadpunten 

Kies je voor openbaar laden, dan moet je vaak lang wachten in de rij tot het eindelijk je beurt is om de accu van je elektrische auto te kunnen laden. Door te kiezen voor thuisladen kan je de accu van je elektrische auto laden op moment dat dit je het beste uitkomt, zonder dat je rekening moet houden met andere mensen die ook in de rij staan te wachten.

Altijd stroom door thuis op te laden

Heb je een elektrische wagen, dan is het natuurlijk ideaal als je de accu van je auto op elk gewenst moment op kunt laden aangezien je altijd stroom tot je beschikking hebt. Je hoeft je deur niet uit te gaan om op zoek te gaan naar een openbaar laadpunt aangezien je thuis zelf kunt laden zonder enige moeilijkheden met een wallbox laadpaal.

Groene stroom bij thuis laden

Heb je al een set zonnepanelen op je dak liggen om zo je eigen duurzame stroom op te wekken, dan kan je gebruik maken van het overschot aan opgewekte groene energie om de accu van je wagen op te laden. Je bespaart hierdoor enorm op de kosten aangezien je geen of minder grijze stroom moet afnemen bij de energieleverancier. Ook ben je op deze manier niet langer afhankelijk van de alsmaar wisselende energieprijzen op de markt. Daarnaast ben je door het kopen van een eigen laadpaal van goed kwaliteit optimaal voorbereid op een energiezuinige en duurzame toekomst.