Bubbelplastic – de drie G’s (goed, goedkoop en gewichtloos)

Iets goed inpakken wordt alleen maar beter vanuit het besef dat het inpakmateriaal zowel goedkoop is als ook heel functioneel. Als je al het verpakkingsmateriaal naast elkaar legt, springt bubbelplastic er meteen uit. Het wordt ook wel noppenfolie genoemd. Goed in gebruik, goedkoop in aanschaf en… ook nog eens qua gewicht te verwaarlozen. Dat laatste punt is financieel ook gunstig want met bubbelplastic verzwaar je je pakket bijna niet. En dat scheelt dus in portokosten. Het is dan ook geen wonder dat deze noppenfolie rond heel wat artikelen wordt gewikkeld. Het plastic weert daarnaast ook vocht en stof en beschermt tegen krassen. Zelfs de meest vreemd gevormde artikelen krijg je gemakkelijk in het noppenfolie gewikkeld. Het folie is behoorlijk flexibel.

De kracht van vastgezette lucht

Allemaal loftuitingen voor het bubbeltjesplastic, dus. Maar hoe ziet het materiaal er eigenlijk uit? Het is een dubbel laags verpakkingsmateriaal. De onderlaag is glad en gehecht aan een bovenlaag die bestaat uit een veld vol luchtbolletjes. Of eigenlijk halve bolletjes. Die zijn gevuld met lucht en niet een-twee-drie kapot te krijgen. Juist door die stevigheid werkt noppenfolie heel goed als beschermlaag tijdens verzending van producten.

Breng bubbelplastic zoveel mogelijk nauwsluitend aan

Bubbelplastic moet je wel op een bepaalde manier hanteren. Zo gaat de kant met de luchtbolletjes direct tegen het in te pakken artikel aan. De gladde zijde is dus de buitenkant van het ingepakte artikel. Je wikkelt het noppenfolie zo strak mogelijk een paar keer om het artikel heen en houdt die daarna op spanning door het folie af te plakken. Dat kan met simpel plakband maar voor echt goede hechting is PV- of PP-tape beter. Je kunt ook de folie lekker los om het artikel vouwen maar dan is de beschermende waarde een stuk minder. Waarom moet je het plastic zo strak mogelijk aanbrengen?

  • Verhindert het folie om weg te glijden
  • Biedt betere bescherming
  • Bij knappen van lucht kamertjes gaat het folie niet kreukelen

Houd in de gaten wat je inpakt

Houd je een stuk bubbelplastic voor een artikel, dan zie je dat product er nog goed doorheen schemeren. Anders wordt het als je een paar lagen van het folie rond het artikel wikkelt en daarna afplakt. De doorzichtigheid is dan zo afgenomen dat je niet meer het artikel kunt zien. Dat gaat vervelend worden als je zeg maar zo’n honderd producten wikkelt om ze klaar te maken voor verzending. Al snel weet je dan niet meer welk artikel zich waar bevindt. Werk dan ook met productstickers. Zodra je een artikel hebt ingewikkeld, plak je er de sticker op van het betreffende product. Zo voorkom je dat je verkeerde zaken verstuurt naar je klanten. Ga bij het wikkelen ook logisch te werk. Wikkel bijvoorbeeld alleen in een bepaalde richting. De klant moet het thuis snel uit kunnen pakken en niet klunzen met schaar en mesjes om het artikel uit het folie te kunnen krijgen. Bij veel uitpakmoeite kan snel iets stuk gaan, namelijk.

Bubbelplastic met een extra laagje

Vaak voldoet het standaardfolie voor je inpakwerk. Soms echter heb je een speciale variant nodig. Dat is bubbelplastic met een laagje schuim, vilt of stevig papier. Sommige producten vragen om die extra bescherming. Verstuur je iets van stof, dan kan het standaardfolie er allemaal putjes in drukken (door de noppen). Beter is het dan om folie met als extra een viltlaagje te nemen.