Alles wat je moet weten over de RIB

Wil je meer weten over de RIB? Nee, we hebben het niet over de overheerlijke spareribs van het lokale restaurant, maar over een Rigid Inflatable Boat. Met andere woorden een rubberboot. Toch zijn een RIB en een rubberboot niet hetzelfde. Er zijn significante verschillen aanwezig terwijl je een rubberboot meer gebruikt voor de pleziervaart en recreatieve doeleinden. De Rigid Inflatable Boat gebruik je voor semi-professionele en professionele doeleinden. Zoals werkzaamheden aan of op het water. In onze blog vertellen we meer over de stevige rubberboot.

Wat is een RIB?

RIB staat dus voor Rigid Inflatable Boat en feitelijk is het dus een rubberboot, maar wel eentje met grote verschillen. Deze boot is in vergelijking wel net zo wendbaar als een rubberboot, maar is in de regel groter en sneller. Daarnaast hebben deze speciale motorboten een bodem die niet van rubber, maar van aluminium of hard polyester gemaakt is. Daarnaast zijn de romp en de tube een stuk steviger. 

Overigens kom je in de zoektocht ook de term RHIB tegen. Een RHIB is feitelijk dezelfde boot, maar het is een term die vooral in andere landen zoals de VS wordt gebruikt. RHIB staat voor Rigid Hulled Inflatable Boat.

Voor welke klussen en werkzaamheden heb je een RIB nodig?

Een RIB kun je voor uiteenlopende klussen en werkzaamheden aan of op het water inzetten. Denk dan aan toezicht en handhaving en inspecties uitvoeren, maar je kunt de boot ook inzetten als reddingsboot en stand-by boot. Bij sportevenementen kunnen ze vreselijk handig zijn voor hulpverleners en cameraploegen. Zelfs persfotografen kunnen dan het water op om sporters in actie te fotograferen. Voor al deze klussen heb je een stevige, goed wendbare en soms snelle boot nodig. De Rigid Inflatable Boat biedt dan zeker uitkomst!

Een boot huren, kan dat?

Je kunt een RIB huren als je werkzaamheden aan of op het water te verrichten hebt en je hebt ook keuze uit verschillende soorten boten. Er zijn modellen van 5 tot wel 8 meter lang te huur terwijl je ook kunt kiezen uit boten met verschillende vermogens. De werkzaamheden en het aantal passagiers bepalen uiteindelijk welke boot je kiest. Logischerwijs kies je een langere boot als je met een groot gezelschap het water op wilt terwijl je juist een kleinere en snellere boot nodig hebt als je als hulpverlener bij een sportwedstrijd het water op gaat. 

Mag je er zelf een besturen?

Als je een RIB huurt moet je bepalen of je gebruikmaakt van een schipper of dat je de boot zelf gaat besturen. Een schipper weet niet alleen van A tot Z hoe de boot werkt en in bepaalde omstandigheden reageert, maar is ook bevoegd om het vaartuig te besturen. Wil je toch zelf varen? Dat kan, maar dan moet je wel in het bezit zijn van een geldig vaarbewijs. Daarnaast moet je ook controleren of je een boot met een bepaalde lengte en met een bepaald vermogen wel met jouw vaarbewijs mag besturen. Daarnaast zijn vrijwel alle RIB’s ook uitgerust met een marifoon. En je moet dus ook in het bezit zijn van een marifooncertificaat als je de boot zelf wilt besturen.